vaccineren en titeren

Eigelijk behoort dit natuurlijk helemaal niet tot de voerbak maar ik vind het vaccineren en titeren erg belangrijk en wil dan ook graag hier wat over schrijven zodat zoveel mogelijk mensen hiervan op de hoogte zijn. Vaak word er namelijk nog een standaard vaccinatie schema aangehouden en is er verder weinig voorlichting door dierenartsen. Pups worden standaard geënt op de leeftijd van 7, 9 en 12 weken. En daarna jaarlijks of om de 2 jaar. Maar heb je je ooit afgevraagd of dit nodig is? En wat er eigenlijk in word gespoten?

 

Even voorop. Ik ben absoluut NIET tegen vaccineren. Het zorgt in veel gevallen dat onze hond niet een of ander ziekte oploopt. Waar ik wel tegen ben is het zomaar standaard vaccineren. Helemaal als je weet dat als een hond nog voldoende anti stoffen tegen een bepaalde ziekte heeft de hele enting geen zin heeft, er komen niet spontaan meer antistoffen. 

Er kan getiterd worden op:

Parvo

Besmettelijke leverziekte (infectieuze hepatitis) 

Hondenziekte (Distemper canine/ziekte van carré) 

Kennelhoest, weil en Rabiës (hondsdolheid) kunnenn niet worden getest. Voor deze enting is het raadzaam om je vooraf in te lezen en wat de mogelijke nadelen/gevolgen kunnen zijn en of deze opwegen tegen de voordelen. 

 

Ent dus op maat van je hond. Meten=weten.

 

Op de site van vaccicheck kan je alle informatie vinden en ook dierenartsen in jou regio die werken met de titerbepaling.


Mijn ervaring:

Mijn pup is getiterd bij de fokker. Aan de hand van die uitslag werd ze geënt. 2 weken na de enting werdeen titerbepaling gedaan. En wat bleek? De timing waarop de enting gezet was was perfect. Ze had mooie waardes en over een jaar word ze weer getitterd. Ipv de 2 of 3 entingen die standaard voorgeschreven worden had ze er 1 nodig. 

Mijn oudere hond heeft toen ze 1 werd haar laatste enting gehad. Begin 2018 is ze getitterd. En alle waardes waren nog hoog genoeg wat betekend ze pas over 3 jaar terug hoeft voor een nieuwe titerbepaling. Ze is dan 8 jaar. Reken maar uit hoeveel enting ze dus onnodig gehad zou hebben