Wat doe ik?

Nadat ik in 2010 op mij zelf ging wonen en trouwde met mijn man kwam er al vrij snel een pup. Heel mijn leven waren er honden om mij heen geweest en dit miste ik dan al snel. Ik raakte compleet overrompelt toen ik de dierenzaak instapte. Zoveel keus. Wat is nou goed? Koop ik het goedkoopst? het duurst? moet ik ergens op letten? Oh wacht een zak voor specifiek mijn ras. Nou dan begin ik daar maar mee. Helaas viel dit helemaal niet zo lekker bij mijn hond. De ontlasting was alles behalve mooi, ze dronk veeeeeel en daarna plastte ze natuurlijk ook weer veel. Dit was vast niet bedoeling? En na overleg met de verkoper gekozen voor een ander soort brok. Een geperste brok dit keer. Naja weet ik veel ik probeer het wel ik heb er geen verstand van dacht ik toen. En ja dit ging goed. Maar na 2 weken werd er een hongerstaking ingelast. En zo bleef ik wisselen en puzzelen van goedkopere brokken tot dure brokken met maar liefst 80% vleesaandeelen. Of ze reageerde er niet top op of er werd een hongerstaking ingelast, ik begon er steeds meer genoeg van te krijgen. Van het kastje naar de muur werd je gestuurd, verkoper A vertelde dat dit het best was, verkoper B vertelde juist weer het tegenovergestelde en de dierenarts raadde uiteraad het wel bekende merk aan wat de meeste dierenartsen zelf verkopen. Ik ging op zoek naar een alternatief en zo kwam ik bij een verkooppunt voor KVV. En zowaar ik had een hond die stond te springen in de keuken als het etenstijd was. Steeds meer merken en smaken werden toegevoegd want zelf was ik moeilijk tevreden te stellen. Ik wou de grofheid van het ene merk, de kleur en geur van de ander, en de kwaliteit van weer een ander maar voor de prijs van die ene.

 

Terwijl ik de kvv voerde struinde ik over het internet en las ik boeken, zoekend naar een antwoord op de vraag 'komen er te korten door enkel kvv'. Uiteindelijk werd er groente aan het menu toegevoegd. Een grote voorraad ging in de blender tot een lekker papje en iedere maaltijd kreeg ze 10% groente erbij. De bak ging nu nog sneller leeg. Nu ik besloten had om op deze manier te voeren raakte ik ook maar niet uitgelezen over kvv en uiteindelijk ook barf, en dingen te proberen om te zien of het enthousiast onthaalt werd en hoe ze erop reageerde. Geweldig om een hond zo te zien genieten van een maaltijd en de voordelen ook te merken en te zien. Nu ik alles druk aan het uitzoeken was en ik voor mijn gevoel echt goed voerde besloot ik om ook de snacks maar eens onder de loep te nemen. En eerlijk, ik schrok er soms van wat er in zat. Tuurlijk is een snoepje niet schadelijk. En je hond zal er ongetwijfeld oud op worden en door de geur en smaakstoffen waarschijnlijk ook super lekker vinden. Maar het kan ongetwijfeld beter, zonder de chemische toevoegingen. En na wederom het internet afstruinen, lezen, en overleggen kocht ik een voedseldroger, wat kipfilet, runderhartjes en daar stond hij aan. Mijn eigen hondensnacks. Na 12 uur geduld hebben waren ze klaar en mocht ze proeven. Ze vond het heerlijk, en ook niet geheel onbelangrijk, het gaf mij een goed gevoel want ik wist wat ze at. En inmiddels word er van alles gedroogd. Van een simpele kipfilet tot aan konijnenoren en organen maar ik koop de gedroogde dingen ook wel eens via een online webshop of bij een dierenwinkel als ik geen zin heb om de droger aan te zetten of als er iets in de aanbieding is en het niet meer loont om de droger aan te zetten. 

Begin 2018 kwam er een pup in ons gezin. En wederom begon de zoektocht. Wat mag een pup wel of niet? Mag hij barf of kvv? Kan ik toch beter een brok overwegen? calcium..fosfor... van alles kwam op me af en ik wou het dan ook weer tot de bodem uitgezocht hebben want net als iedereen wil ik het beste voor mijn pup, of in elk geval wat ik het best acht na uren pluiswerk. En dit lukte uiteindelijk wederom door te zoeken naar informatie en te overleggen met oa. verkooppuntenen en een voedingsdeskundige en ook daarin heb ik inmiddels mijn weg gevonden.

 

Wees je zelf bewust van wat je in de voerbak doet, lees je in, vraag anderen om advies maar het belangrijkst is dat je iets voert waar zowel je hond als jijzelf je goed bij voelt. Want of het nou kvv,barf of brok is. Ze hebben allemaal voor en nadelen.

 

Oké, misschien is het leuk om eens een voorbeeldje te geven hoe hier een weekmenu eruit ziet:
Zaterdag: Pensdag (zowel geitenpens als runderpens) savonds een eendennek
Zondag: Visdag (of fish4pets zalm of afwisselend sprotjes,spiering, zalmkop en huid)
Maandag: Kalkoen KVV
Dinsdag: Barf dag (40%vleesbot, 20%orgaan, 25% spier, 15%groente)
Woensdag: Eend KVV
Donderdag: Geit KVV + ei
Vrijdag: Of een extra barfdag of KVV Paard
* elke dag een lepeltje kokosolie van alman para + 10%groente

 

Ik wissel veel merken en veel smaken met elkaar af en elke dag is weer wat anders. Zoals al gezegt ben ik zelf niet tevreden over 1 merk. Ook is elk merk net iets anders, de een gebruikt bijvoorbeeld beter spiervlees en de ander andere soorten organen. Uiteindelijk moet je vertrouwen op wat de fabrikant vertelt in de kvv te verwerken en dan ben ik liever niet afhankelijk van 1. 


Deze week staan toevallig deze smaken op het menu maar dit is dus wisselend.  De barfdag is afhankelijk wat ik goedkoop kan krijgen of wat er nog in de vriezer ligt en dat is in elk geval op dit moment konijnenniertjes en kippenhart